Tips

Een grasmaaier schoonmaken

Een grasmaaier schoonmaken
Een grasmaaier schoonmaken

Je grasmaaier schoonmaken

Je grasmaaier wordt vanaf het voorjaar tot de herfst veel gebruikt om het gras te maaien. Hierdoor kunnen gras- en plantenresten zich ophopen in de machine of op je maaimes. Als je dit niet verwijdert dan kan het snijvermogen worden aangetast. En dat wil je uiteraard niet. Maak daarom na elke maaibeurt de grasmaaier even (snel) schoon. En om de zoveel tijd moet je de grasmaaier van binnen en buiten goed schoonmaken. Hierdoor gaat je grasmaaier langer mee.

Een grasmaaier schoonmaken

Waar moet ik op letten

Allereerst moet je uiteraard zorgen voor je eigen veiligheid. Draag daarom stevige handschoenen die je beschermen tegen snijwonden bij het schoonmaken van het maaimes.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de grasmaaier is uitgeschakeld. Haal daarom bij een elektrische grasmaaier de stekker er uit, bij een accu grasmaaier de accu(‘s) en bij een benzine grasmaaier de bougie er uit zodat je zeker weet dat de grasmaaier niet per ongeluk aan kan gaan.

Verwijder de opvangbak zodat je de binnenkant kunt schoonmaken met een handborstel. Vervolgens kun je de buitenkant met een natte doek schoonmaken. Pas op met het gebruiken van een tuinslang. Deze zijn eigenlijk niet geschikt om een grasmaaier mee schoon te maken.

Zet je grasmaaier in de reinigingspositie (zie handleiding) om de onderkant schoon te maken. Maak de onderkant en het maaimes goed en voorzichtig schoon met een spatel en een borstel. Als je grasmaaier heel erg vuil is dan kun je ook een reinigingsmiddel gebruiken.

Maak als laatste ook de opvangbak goed schoon. Deze mag je wel schoonmaken met een tuinslang.

Een grasmaaier schoonmaken

Onderhoudsbeurt

Als je de grasmaaier intensief gebruikt dan is het aan te raden om deze na 1 of 2 jaar een grote beurt te geven. Dit kunnen wij uiteraard voor je regelen. Tijdens deze beurt wordt de grasmaaier goed nagekeken en wordt het mes professioneel geslepen en uitgebalanceerd. Een onderhoudsbeurt zal de levensduur van je grasmaaier verlengen.

Wil je de grasmaaier liever zelf onderhouden? Lees dan goed de handleiding door op alle zaken waar je op moet letten.