Tips

Een motorzaag bedrijfsklaar maken

Een motorzaag bedrijfsklaar maken

Een motorzaag bedrijfsklaar maken is erg belangrijk, want als je een motorzaag hebt besteld, dan wil je deze uiteraard ook kunnen gebruiken. Het is daarom handig om te weten hoe je het apparaat correct in elkaar zet om hem gebruiksklaar te maken. Denk hierbij aan het monteren van het zaagblad en de zaagketting, het vullen van de kettingolie en de machine eventueel te voorzien van brandstof. Het is belangrijk dat je de machine deugdelijk in elkaar zet, zodat je hem correct en veilig kunt gebruiken.

4 nieuwe motorzagen Stihl MS-lijn

Veiligheidsmaatregelen vooraf

Voordat je begint met het daadwerkelijk bevestigen van het zaagblad en de zaagketting is het belangrijk om een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen:

  • In het geval van een benzinemotorzaag is het belangrijk dat de motor uitgeschakeld is. Zet daarnaast ook de combihendel op 0 en schakel de kettingrem in.
  • In het geval van een elektrische kettingzaag moet de stekker uit het stopcontact zijn verwijderd en moet de kettingrem ingeschakeld zijn.
  • Bij een accukettingzaag verwijder je de accu uit de machine en schakel je de kettingrem in.
  • Draag bij het monteren kwalitatief goede werkhandschoenen.

Hoe monteer je het zaagblad en de zaagketting?

Hoe je het zaagblad en de zaagketting monteert op jouw motorzaag, hangt af van het model kettingzaag. Er zijn drie manieren voor het monteren van het zaagblad en zaagketting:

  • Zijdelingsgeplaatste kettingspanner: veruit de meeste elektrische, accu- en benzinekettingzagen hebben een zijdelingsgeplaatste kettingspanner. De kettingspanningsonderdelen zijn gemakkelijk te bereiken.
  • Frontaal geplaatste kettingspanner: slechts enkele kettingzagen van Stihl hebben een frontaal geplaatste kettingspanner. De werkwijze is vrijwel hetzelfde als bij een zijdelingsgeplaatste kettingspanner, behalve de positie van de spaninrichting.
  • Kettingsnelspanner: Bij Stihl kettingzagen met kettingsnelspanner kan je het zaaggarnituur erg eenvoudig monteren, waarbij je weinig gereedschap nodig hebt. Het enige wat je bij dit type kettingspanner nodig hebt is een platte schroevendraaier.

Uitleg bij het monteren van het zaagblad en zaagketting

Een motorzaag bedrijfsklaar maken

Kettingolie bijvullen

Als je het zaagblad en de zaagketting hebt gemonteerd, dan kun je de machine nog niet gebruiken. Eerst moet er nog kettingolie in de machine. Dit zorgt ervoor dat de ketting gesmeerd en gekoeld wordt, waardoor de ketting langer meegaat.

Om de kettingolie bij te vullen leg je de machine z’n kant met de tankdop naar boven. Zorg ervoor dat het gebied rondom de tankdop schoon is en dat er geen vuil naar binnen kan komen. Open vervolgens de tankdop met een schroevendraaier en vul de kettingolie bij. Je kunt de kettingolie beter niet tot aan de rand vullen. Gebruik hiervoor het vulsysteem van Stihl. Sluit ten slotte de olietank weer met een schroevendraaier.

Een motorzaag bedrijfsklaar maken

Benzine bijvullen of accu opladen

Een benzinekettingzaag moet uiteraard worden voorzien van benzine voordat je ermee kunt gaan zagen. Let er wel op dat je het juiste brandstofmengsel in de machine gooit, zodat de machine goed en veilig functioneert.

In het geval van een accukettingzaag moet je uiteraard de accu opladen voordat je de zaag kunt gebruiken.

Grasmaaien met bosmaaier: Veiligheid en techniek

Draag de juiste veiligheidskleding

Als de machine klaar is voor gebruik, moet je dat zelf uiteraard ook nog zijn. Zorg ervoor dat je bent voorzien van de juiste veiligheidskleding voordat je met een kettingzaag gaat zagen. De machines kunnen gevaarlijk zijn en zorgen voor ernstig letsel als je niet de juiste veiligheidskleding draagt. Zorg dat je minimaal een zaagbroek, veiligheidsschoeisel, werkhandschoenen, gelaatsbescherming en gehoorbescherming draagt. Dat laatste is niet verplicht in het geval van een accu- of elektrische kettingzaag.

Bekijk veiligheidskleding

Conclusie

Samenvattend moet je dus bij een kettingzaag eerst het zaagblad en de zaagketting monteren. Vervolgens kun je de kettingolie bijvullen om de machine langer mee te laten gaan en om hem correct te laten functioneren. Vervolgens moet de machine voorzien worden van brandstof of elektriciteit. Ten slotte is het zeker niet onbelangrijk om de juiste veiligheidskleding te dragen bij het zagen met een kettingzaag.