Tips

Hoe maai je jouw gazon?

Hoe maai je jouw gazon?

Iedereen die een gazon heeft in zijn/haar tuin zal deze met enige regelmaat moeten maaien. Misschien doe je dat nu al wel, maar hoe weet je of je het gazon goed maait? Dat bespreken we in dit artikel, zodat jij optimaal kunt genieten van je gazon.

Hoe maai je jouw gazon?

Hoe vaak moet je maaien?

Hoe vaak je moet maaien is afhankelijk van het seizoen en de groei van je gras. In de basis geldt dat je om de week het gazon moet maaien, maar soms moet dit vaker. Als je gras meer dan 2,5cm per week groeit, dan is het beter om deze tweemaal per week te maaien. Daarentegen zul je in de winterperiode, tussen november en maart, je gazon waarschijnlijk niet eens hoeven te maaien.

Hoe kort moet je het gras maaien?

Hoe kort je het gras moet maaien is afhankelijk van veel factoren. In principe geldt dat je het gazon tussen de 3 en de 5 centimeter maait, maar er zijn een hoop uitzonderingen, want wat doe je bijvoorbeeld met een pas aangelegd gazon? Deze maai je het liefst pas bij een grashoogte van 8 tot 10 centimeter om het gazon de tijd te geven om gezond te groeien. Daarnaast is het in tijden van hitteperiodes ook verstandig om iets langer te wachten met maaien. Zorg dat je gras dan in ieder geval 5 centimeter hoog is. Op deze manier hou je de bodem koel, wat het gazon een stuk gezonder houdt. Zo hou jij langer plezier van de grasmat in je tuin.

Een belangrijke regel als het gaat om maaihoogtes is dat je maximaal een derde van de grashoogte afhaalt. Op deze manier speel je optimaal in op de natuurlijke groei van het gras. Teveel gras in één keer maaien kan namelijk schade toebrengen aan het gazon. Dit is bijvoorbeeld het gevaar als je net terugkomt van je vakantie en je dus een tijdje geen onderhoud hebt verricht aan je gazon. Veel mensen zullen zo snel mogelijk de grasmaaier uit de schuur halen om de lange sprieten weg te halen, maar dit enthousiasme is niet per se goed voor je gazon. Wees daarom voorzichtig met het gras en maai niet teveel in één keer.

Hoe maai je jouw gazon?
Hoe maai je jouw gazon?

Goed onderhoud aan je grasmaaier is belangrijk

Het is erg belangrijk dat je jouw grasmaaier goed onderhoudt. Het is onverstandig om te gaan maaien met botte maaimessen. Dit kan namelijk schade brengen aan jouw gazon, omdat het gras dan woest uit de grond kan worden getrokken door de botte maaimessen. Hou daarom de messen van jouw grasmaaier scherp en slijp deze na ongeveer 20 tot 25 werkuren. Slijp de maaimessen bovendien voor en na het tuinseizoen. Mocht het niet lukken om de maaimessen zelf te slijpen, kom dan langs in onze showroom en onze experts helpen je graag!

Bij het vervangen of slijpen van de maaimessen is veiligheid zeer belangrijk. Als je de maaimessen uit de machine wil halen, zorg er dan voor dat de machine echt uit staat. In het geval van een accugrasmaaier, zorg er dan voor dat je de accu uit de machine haalt. Bij een elektrische grasmaaier controleer je of de stekker uit het stopcontact is en bij een benzinegrasmaaier koppel je de bougiestekker los. Op deze manier kan je veilig de maaimessen uit de machine halen.

Tips voordat je aan de slag gaat

Voordat je aan de slag gaat met je maaiwerkzaamheden hebben we nog een aantal tips die wellicht goed van pas kunnen komen:

  1. Maai eerst de randen van je gazon. Het is verstandig om eerst de randen van je gazon te maaien met bijvoorbeeld een kantenmaaier en daarna de grote oppervlakken.
  2. Heb je al eens gedacht aan mulchen? Hiermee maai en bemest je je gazon in één keer; goed voor je gazon en erg makkelijk voor jou. Bij Knoll Tuinmachines verkopen we losse mulchingkits die je op jouw grasmaaier kunt bevestigen, maar als je kiest voor een robotmaaier, dan wordt je gazon altijd gemulcht.
  3. Als je het gazon gaat maaien, loop dan niet over het ongemaaide gedeelte van je gazon. Anders stamp je het gras plat en wordt het gazon minder mooi als je het gaat maaien.
  4. Voorkom dat je het gras moet maaien bij nat weer. Dit is namelijk minder goed voor je gazon.
  5. Benut de volledige maaibreedte van de machine. Dit zorgt voor het beste resultaat.
  6. Als je gaat maaien op oneffen oppervlakten, bijvoorbeeld op kleine heuvels, maai dan van links naar rechts en niet van boven naar beneden. Hierdoor krijg je het beste resultaat.

Even alles op een rijtje

Samengevat maai je dus in principe om de week je gazon, met wat uitzonderingen daargelaten. Daarnaast maai je jouw gazon tot ongeveer 3 tot 5 centimeter, maar dit is sterk afhankelijk van diverse factoren. Maai bovendien niet meer dan een derde van de hoogte van het gras. Daarnaast mag het onderhoud van de machine niet worden vergeten, want goed onderhoud is essentieel. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen en we wensen je veel maaiplezier toe!