Tips

Tips voor tuinonderhoud in de zomer

Tips voor tuinonderhoud in de zomer

De zomer is over het algemeen een tijd om op een bedje aan het strand te gaan liggen, maar wie een tuin heeft, kan niet zomaar stil gaan zitten. Ook in de zomer is er namelijk werk te doen in de tuin. De zomerse temperaturen hebben namelijk invloed op alles wat groeit en bloeit in de tuin en daar moet jij soms zelf op inspelen. In dit artikel lees je wat jij aan tuinonderhoud in de zomer kunt doen in jouw achtertuin.

Tips voor tuinonderhoud in de zomer

Appel- en perenbomen snoeien

Een appel- of perenboom is in de zomer druk bezig om zijn vruchten te produceren. Zo’n boom produceert alleen meer vruchten dan het eigenlijk kan rijpen. Daardoor gaat er veel energie van de boom verloren, doordat het zijn energie probeert te steken in alle vruchten. Je kunt daarom beter de kleinere vruchten alvast uit de boom knippen, want dan steekt de boom alleen z’n energie in de goede vruchten. Hierdoor maximaliseer je de opbrengst van jouw vruchtenboom.

Bekijk snoei- en tuinscharen

Gazon bemesten nodig in de zomer?

Als je in het voorjaar jouw gazon hebt bemest, kun dat in de zomer opnieuw doen. Mest blijft namelijk ongeveer drie maanden werkzaam. Door mest op je gazon te strooien, geef je het gras een boost en groeit het sneller. Dat is in de zomer juist erg handig, want te kort gras is in de zomer niet goed voor je gazon.

Tips voor tuinonderhoud in de zomer

Hoe maai je het gazon in de zomer?

Het gazon op de juiste manier maaien is in de zomer erg belangrijk. Een te kort gazon kan funest zijn, want het gazon kan daardoor verbranden. Probeer het gazon op zonnige plekken tot 4 á 5 centimeter te maaien. Op schaduwrijke plekken mag dat wel 5 tot 7 centimeter zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je nooit meer dan een derde van de lengte van het gras maait. In erg droge, warme periodes mag je het gras gerust 2 centimeter langer laten dan je normaalgesproken zou doen, want hierdoor zorg je ervoor dat het gazon niet te snel verbrandt.

Bekijk grasmaaiers

Voldoende water geven

Watergeven aan je planten kan in de zomer zeker geen kwaad, in tegendeel: ze hebben het juist nodig. Bij warme, droge periodes kunnen je gazon en planten gemakkelijk uitdrogen. Het is daarom belangrijk dat je ze voldoende water geeft. Je kunt je gazon het beste ’s ochtends en ’s avonds watergeven en zeker niet op het heetst van de dag. Zorg er ook voor dat je het gazon 2 á 3 keer per week water geeft. Als je het gazon ’s ochtends en ’s avonds water geeft, verdampt het water nog niet zo snel. Hierdoor heeft het gras er meer profijt van.