Tips

Wanneer en hoe kun je het beste verticuteren?

Wanneer en hoe kun je het beste verticuteren?

Verticuteren, je hebt er vast wel eens van gehoord, maar je vraagt je wellicht af wat dit precies inhoudt. Is verticuteren goed voor jouw gazon? Wanneer kun je het beste verticuteren en hoe? Dit zijn vragen die we graag in dit artikel voor jou beantwoorden, zodat jij straks voorbereid aan de slag kunt met verticuteren.

Wanneer en hoe kun je het beste verticuteren?

Wat is verticuteren?

Verticuteren is het beluchten van het gras. Het woord ‘verticuteren’ is afgeleid van het Engels: ‘vertical cut’. Oftewel: je maakt verticale sneden in het gras. Met een verticuteermachine snijdt je een paar millimeter diep in het gras. Deze verticale sneden nemen mos, grasvilt en onkruid weg uit jouw gazon. Dit zorgt ervoor dat jouw gras er weer strak uitziet. Naast dat het er strak uitziet, is het ook zeer goed voor de grasmat. Het zorgt er namelijk ook voor dat er meer lucht, water en micronutriënten bij de wortels van het gras komen. Hierdoor is het gras een stuk gezonder en groeit het beter!

Bekijk onze verticuteermachines

Wanneer kun je het beste verticuteren?

Wat veel mensen zich afvragen is wanneer ze moeten verticuteren. In principe kun je verticuteren tussen maart en september. Alleen dan zijn er nog wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk dat de bodem is opgewarmd tot boven tien graden Celsius. Dit is meestal wel zo tussen maart en september, maar in sommige gevallen kan dit door weersomstandigheden anders zijn. Naast de bodemtemperatuur zijn er nog twee belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Zorg ervoor dat je niet gaat verticuteren ten tijde van hitteperiodes. Grasplantjes zouden hierdoor namelijk kunnen gaan uitdrogen;
  • Bij nat en regenachtig weer wordt het ook afgeraden om te gaan verticuteren. Hierdoor kun je de mulch er moeilijk uitkammen en wordt de bodem niet optimaal gereinigd.

 

Wanneer verticuteren bij een pasaangelegd gazon?

Bij een pas aangelegd gazon hoef je niet direct te verticuteren. Het gras heeft namelijk tijd nodig om voldoende te groeien. Dit duurt ongeveer drie jaar. In sommige gevallen groeit het gras erg goed en kan je al in het tweede jaar verticuteren, maar in de meeste gevallen is het verstandig om eerst drie jaar te wachten met verticuteren.

Wanneer en hoe kun je het beste verticuteren?

Hoe kun je het beste verticuteren?

Zoals gezegd betekent verticuteren dat je kleine sneden maakt in het gras. Verticuteer je gazon eerst in de lengte en daarna in de breedte. Je gaat dus als het goed is iedere vierkante meter twee keer bij langs. Beweeg met de verticuteermachine gelijkmatig over je gazon en zorg ervoor dat je geen extra druk uitoefent op de machine of je gazon. Dit kan namelijk schade toebrengen aan het gazon. Als je verticuteermachine geen opvangbak heeft, verwijder je na het verticuteren al het grasvilt met een hark. Als je hiermee klaar bent is het zinvol om het gras te bemesten of te bezanden.

Waar moet je op letten bij het verticuteren?

Om veilig en effectief jouw gazon te verticuteren, is het belangrijk om op een aantal belangrijke dingen te letten voordat je gaat verticuteren:

  • Controleer van te voren of de messen van de verticuteermachine correct zijn ingesteld en niet beschadigd zijn;
  • Stel de diepte van de messen juist af op het gazon. De diepte is afhankelijk van de leeftijd van het gazon en de mate van vervilting. Stel de messen in op maximaal twee tot drie millimeter diep. Als het gazon erg vervilt is, dan kan je tot vier millimeter diep verticuteren, maar zeker niet dieper;
  • Maai het gazon met een grasmaaier tot ongeveer twee tot drie centimeter voordat je gaat verticuteren;
  • Als je voor het eerst gaat verticuteren, verticuteer dan zeker niet te diep;
  • Zorg ervoor dat je niet over grote stenen rijdt met de verticuteermachine. Dit brengt uiteraard schade toe aan de machine.

Samenvattend betekent verticuteren dus dat je jouw gras belucht, waardoor het er mooier uitziet en ook echt gezonder is. Verticuteren kun je het beste doen tussen maart en september, met wat uitzonderingen daargelaten. Pas aangelegde gazons kun je beter de eerste drie jaar niet verticuteren. Bij het verticuteren ga je eerst in de lengterichting verticuteren en daarna in de breedte zodat je iedere vierkante meter twee keer hebt geverticuteerd. Voordat je gaat verticuteren is het belangrijk dat je op een aantal dingen let zodat je veilig en effectief kunt verticuteren. Pak jouw verticuteermachine dus uit de schuur, of schaf er een aan als je die nog niet hebt en zorg ervoor dat jouw gras nog groener wordt!