Tips

Hoe zaag je je eigen haardhout?

Hoe zaag je je eigen haardhout?

De winter komt eraan en dat betekent dat het weer kouder wordt. Omdat de gasprijzen op dit moment de pan uit rijzen, zijn we massaal op zoek naar alternatieve manieren om ons huis te verwarmen in deze koude tijden. Eén van deze manieren is door middel van de ouderwetse houtkachel, maar daar heb je dan wel haardhout voor nodig. Je kunt kant en klaar haardhout kopen, maar je kunt ook een boomstam zelf tot haardhout zagen. In dit artikel leggen we uit hoe je dit doet.

Hoe zaag je je eigen haardhout?

Stap 1: Markeer de stam in gelijke delen

Je zal eerst de stam in kleinere stukken moeten zagen. Markeer de stam in gelijke delen met bijvoorbeeld een rolmeter, markeerkrijt of ecologische markeerspray. Zaag de stam vervolgens tot ongeveer driekwart door op de gemarkeerde plekken. Als je de stam in één keer doormidden zaagt, is de kans groot dat je met je kettingzaag de grond raakt en dit is erg slecht voor de ketting.

Hoe zaag je je eigen haardhout?

Stap 2: Zaag de stam helemaal doormidden

Als je de stam tot driekwart hebt doorgezaagd, draai je de stam om met behulp van een velhevel. Vervolgens kun je de stam helemaal doormidden zagen. Je houdt nu als het goed is allemaal kleinere stukken stam over, die je vervolgens makkelijker kunt verwerken tot haardhout.

Hoe zaag je je eigen haardhout?
Hoe zaag je je eigen haardhout?

Stap 3: Splijt het hout met een hakbijl

Om het hout tot echt haardhout te verwerken, kun je deze het beste met een hakbijl gaan splijten. Hierdoor maak je er stukken hout van die in ieder geval bij jou in de open haard passen. Leg de stam op een hakblok, zodat je de bijl niet beschadigt als je het blok hout doormidden probeert te slaan. Als je de stam hebt gesplijt, is het tijd om de kachel aan te steken.

Let op: Het werken met een kettingzaag of een hakbijl brengt risico’s met zich mee. Draag beschermende kleding als je gaat werken met deze machines en hou je te allen tijde aan de veiligheidsinstructies en de voorschriften die de fabrikant voorschrijft aan de machine.