Tips

Hoe moet je het gazon onderhouden in de zomer?

Hoe moet je het gazon onderhouden in de zomer?

Dankzij de alsmaar oplopende temperaturen, heeft je gazon het in de zomer steeds moeilijker. De hitte zorgt ervoor dat het gazon sneller uitdroogt. Helaas is dat probleem met een hevige stortbui dan ook niet meteen opgelost. In dit artikel lees je daarom alles over je gazon onderhouden met dit soort weerextremen. We bespreken drie vormen van gazononderhoud: water geven, maaien en bemesten.

TALEN TOOLS GETRICOTEERDE GELE SLANG 1/2”, 25 MTR., HIGH TWIST RESISTANT

De juiste hoeveelheid water voor een gezond gazon

Het geven van water is cruciaal voor een goede gazonverzorging, vooral in periodes met weinig neerslag. Over het algemeen heeft een gazon ongeveer 20 tot 25 liter water per vierkante meter per week nodig, afhankelijk van factoren zoals zonblootstelling, temperatuur en wind.

Het belang van de juiste hoeveelheid water geven wordt vaak onderschat door hobbytuiniers. Te weinig water kan ervoor zorgen dat het gazon uitdroogt, terwijl te veel water de luchtcirculatie in de bodem belemmert en wortelrot veroorzaakt. Om te bepalen of je gazon voldoende water krijgt, kun je een bodemstaaltje nemen en controleren op zuurstofgebrek en waterophoping.

Hier zijn enkele tips voor het geven van water aan je gazon:

 • Geef het gazon één keer per week ongeveer 20 liter water per vierkante meter, tenzij anders vereist door de locatie en weersomstandigheden.
 • Bij een leemachtige bodem die niet in staat is om de hoeveelheid water in één keer op te nemen, kun je twee keer kort na elkaar water geven en vervolgens een week pauzeren.
 • Controleer de gelijkmatigheid van het besproeien met behulp van een watermeter om ervoor te zorgen dat het hele gazon gelijkmatig bevochtigd is.
 • Geef bij voorkeur water vroeg in de ochtend of laat in de avond om verbranding door direct zonlicht te voorkomen.
 • Als er bomen, struiken of heggen rondom het gazon groeien, moet je mogelijk meer water geven.
 • Tijdens zeer hete perioden in de zomer kun je het gazon twee tot drie keer per week water geven, opnieuw bij voorkeur vroeg in de ochtend of ‘s avonds.

Bodemstaal voor vochtigheidsniveaus: gazonvochtigheid meten

Als je geen watermeter hebt, kun je de hoeveelheid water die op het gazon terechtkomt controleren door meerdere glazen bokalen op verschillende plaatsen in de tuin te plaatsen. Een juiste besproeiing zorgt ervoor dat het water in de bokalen ongeveer twee centimeter hoog staat na het sproeien. Een bodemstaal nemen kan ook helpen om te bepalen of de grond de juiste vochtigheidsniveaus heeft.

In de zomer is het belangrijk om correct te sproeien, omdat veel mensen vaak de fout maken om het gazon frequent en oppervlakkig te besproeien. Hierdoor kan de wortelgroei ondiep worden en kan zich een viltlaag vormen die het water vasthoudt, waardoor de onderliggende bodem uitdroogt. Dit kan leiden tot een zwak en gevoelig gazon dat afhankelijk wordt van constant water geven en vatbaar wordt voor schimmelziekten.

5 tips voor vaderdag cadeau’s

Hoe maai je het gazon op de juiste manier?

Na een weelderige lente is je gazon in optimale staat, vol vitaliteit en sterke groei. Om deze reden is het belangrijk om in het begin van de zomer het gras elke vier tot zeven dagen te maaien. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gazon dichter wordt, omdat de grassprieten nieuwe zijscheuten vormen. Echter, de maaihoogte is belangrijker dan hoe vaak je maait, vooral met de stijgende temperaturen.

Hoe hoog moet het gras zijn tijdens de zomer?

Naarmate de temperaturen stijgen, moet het gras langer blijven om de gevoelige grassprieten te beschermen. Op zonnige plekken moet het gazon tot 4 tot 5 centimeter gemaaid worden, terwijl in de schaduwgebieden de hoogte 5 tot 7 centimeter kan zijn. Als er een hittegolf op komst is, is het raadzaam om het gras op zonnige plekken nog langer te laten groeien, zodat de grassprieten elkaar kunnen beschaduwen. Het is alleen belangrijk om nooit meer dan een derde van de lengte af te maaien om te voorkomen dat het gazon verbrandt en er lelijke plekken ontstaan. Zorg er altijd voor dat de messen scherp zijn en controleer de bodem op droogte voordat je begint met maaien.

Wat te doen als er voetafdrukken in het gras blijven staan?

Als het gras niet vanzelf weer omhoog komt na belopen te zijn, duidt dit waarschijnlijk op een acuut watertekort in het gazon. Geef het gazon minstens één keer per week overvloedig water om dit tekort aan te vullen.

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

Je gazon bemesten: waar moet je op letten?

De voedingsstoffen die aanwezig waren in de meststof voor het voorjaar, zijn tegen het begin van de zomer grotendeels uitgeput. Om ervoor te zorgen dat het gazon blijft groeien, zelfs met alle activiteiten zoals voetbalpartijtjes en barbecues in de tuin, is het nodig om aan het begin van de zomer opnieuw te bemesten. Zelfs gazons die niet belopen worden, hebben behoefte aan een voedingsboost. Tijdens het voorjaar wordt het gazon regelmatig gemaaid, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan die opgeslagen zitten in de grassprieten. De bodem wordt zwaar belast en het is daarom belangrijk om het gazon in de zomer te voorzien van de nodige voedingsstoffen. Een minerale gazonmeststof is hiervoor uitstekend geschikt.

Welke meststof kun je het beste gebruiken?

De juiste meststof voor de zomer Meststoffen die in de zomer worden gebruikt, moeten de essentiële ingrediënten bevatten voor een gezonde bodem en vitaal gras.

 • Kalium (K) Verhoogt de weerstand tegen plagen en reguleert de stofwisseling van planten.
 • Fosfor (P) Stimuleert de groei van de wortels en beschermt tegen vorst in de winter.
 • Magnesium (Mg) Ondersteunt de vorming van chlorofyl voor fotosynthese en geeft het gazon een weelderig groene kleur.
 • Calcium (Ca) Versterkt de celwanden van de grasplanten en ondersteunt de opname van voedingsstoffen uit de bodem.
 • Stikstof (N) Bevordert celdeling en de groei van nieuwe plantendelen. Stimuleert de groei van het gazon.

In de zomer is met name de juiste verhouding van de bovengenoemde mineralen en voedingsstoffen belangrijk. De meststof moet naast stikstof vooral voldoende magnesium en calcium bevatten. Op deze manier is het gazon bestand tegen extreme hitte en zomerse onweersbuien.

Tips voor het bemesten van het gras in de zomer:

 • Bemest het gazon op tijd, bij voorkeur al in juni, om het voor te bereiden op de zomerhitte.
 • Voor dicht gras: gebruik langwerkende meststoffen die de groei van het gras langzaam bevorderen maar wel voor een dichte grasmat zorgen.
 • Gebruik een sproeisysteem: geef het gazon niet rechtstreeks water. Na het bemesten moet je overvloedig water geven, maar doe dit voorzichtig. Het gebruik van een sproeisysteem is ideaal.