Stihl tip

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar
Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

Verticuteren

Verticuteren is een belangrijke klus om het gazon in goede conditie te houden. Verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag tussen de graszoden wordt verwijderd. Dit is de laag van dood gras, mos en ander organisch materiaal dat zich tussen de graszoden ophoopt. Door te verticuteren wordt de bodem belucht en kunnen de wortels van het gras beter groeien. Dit zorgt voor een gezonder gazon dat beter bestand is tegen ziektes en plagen. Verticuteren kan het beste in het voorjaar worden gedaan, als het gras begint te groeien en de bodem warmer wordt.

Bekijk onze verticuteermachines
Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

Bemesten

Bemesting is essentieel voor een gezonde groei van planten en gras. Door te bemesten geef je de planten en het gras de voedingsstoffen die ze nodig hebben om te groeien en bloeien. In het voorjaar kun je de tuin bemesten met een organische meststof of met kunstmest. Organische meststoffen zijn beter voor het milieu, omdat ze langzaam vrijkomen en de bodemstructuur verbeteren. Kunstmeststoffen werken sneller, maar kunnen de bodem uitputten als je ze te vaak gebruikt.

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

Gras bijzaaien

Als er kale plekken in het gazon zijn, kun je deze bijzaaien met graszaad. Kies hiervoor een graszaadmengsel dat past bij de bodem en de hoeveelheid zonlicht in de tuin. Maak de bodem goed los en verwijder eventuele stenen en ander vuil. Strooi het graszaad gelijkmatig uit over de kale plekken en druk het voorzichtig aan. Houd de bodem vochtig tot het gras goed is ontkiemd.

Je tuin klaarmaken voor het voorjaar

Maaien

In het voorjaar begint het gras weer te groeien en is het tijd om te gaan maaien. Maai het gras niet te kort, want dan kan het uitdrogen en verbranden door de zon. Houd een minimale maaihoogte van ongeveer 3 centimeter aan. Maai het gras regelmatig, bijvoorbeeld om de week, om te voorkomen dat het te lang wordt.

Bekijk al onze grasmaaiers
STIHL FCB-KM KANTENSNIJDER

Kantjes afsteken

Om de tuin er netjes uit te laten zien is het belangrijk om de kantjes af te steken. Gebruik hiervoor een kantensteker of een schepje. Steek de kanten zo recht mogelijk af en verwijder het gras en ander vuil dat hierbij vrijkomt. Door de kanten af te steken krijgt de tuin een strakke en verzorgde uitstraling.

Bij Knoll Tuinmachines ben je aan het juiste adres om je tuin weer op orde te maken in het voorjaar!