Tips

Hoe win je de strijd tegen vallende bladeren?

Hoe win je de strijd tegen vallende bladeren?

De herfst is in aantocht en dat betekent dat de bladeren weer van de bomen gaan vallen. Om de overlast hiervan tegen te gaan, zijn er bladblazers en bladzuigers. Hiermee kun je de bladeren uit je tuin weghalen, maar welke kies je nu? Een bladblazer of een bladzuiger? En wordt het dan een elektrische, een variant op benzine of één met een accu? In dit artikel hopen we deze vragen voor je te beantwoorden en kun jij de juiste keuze maken.

STIHL BGA 100 ACCUBLADBLAZER

Wat zijn de voor- en nadelen van een bladblazer?

Laten we allereerst beginnen met de bladblazer. Deze kan alleen blad wegblazen. Heb je een kleine tuin, dan kun je het blad dus alleen maar naar de andere kant van de tuin blazen en is je bladprobleem dus nog steeds niet opgelost. Voor degenen die een bos, berm, of compost-afvalbult hebben naast hun tuin, kan de bladblazer wel van pas komen. Je hoeft het blad dan niet in je afvalcontainer te doen. Dat bespaart weer een hoop ruimte.

STIHL BGA 100 ACCUBLADBLAZER

Een bladblazer kun je in verschillende varianten krijgen. Laten we beginnen met de benzine-variant. Dit is eigenlijk de traditionele bladblazer en tot op heden nog de krachtigste. Heb je een groot terrein, of veel natte bladeren die vastkleven aan de ondergrond, dan is een benzinebladblazer de juiste keuze. Voor veruit de meeste mensen zal een elektrische- of een accubladblazer ook volstaan. Deze zijn iets minder krachtig, maar wel veel stiller dan een benzinebladblazer. Dankzij de snelle ontwikkelingen op het gebied van accutechnologie worden accubladblazers steeds krachtiger en gaan ze steeds langer mee. Op korte termijn zullen de accubladblazers dus waarschijnlijk de markt domineren.

Hoe win je de strijd tegen vallende bladeren?

Wat zijn de voor- en nadelen van een bladzuiger?

Om blad te verwijderen kun je in plaats van een bladblazer ook een bladzuiger kopen. Deze zuigt het blad op en vangt het op in een opvangzak die aan de machine is bevestigd. Veel van deze machines zijn uitgerust met een versnipperaar die het blad direct versnippert. Hierdoor wordt het blad verkleint tot 10% van zijn oorspronkelijke grootte. De opvangzak met het versnipperde blad kun je eenvoudig in de GFT-bak doen of naar een composthoop brengen.

Hoe win je de strijd tegen vallende bladeren?

Ook een bladzuiger is te verkrijgen in drie verschillende soorten: een op benzine, een elektrische en een accuvariant. Hiervoor gelden eigenlijk dezelfde voor- en nadelen als voor de bladblazer; de benzinevariant is het meest geschikt voor de zwaardere klussen, terwijl de elektrische- en de accuvariant voor de meeste mensen al wel volstaat. Het nadeel van een elektrische machine is alleen dat je hierbij gebonden bent aan een stekker, terwijl je bij een accubladzuiger juist veel bewegingsvrijheid hebt.

Een pasklaar antwoord voor of je een bladblazer of bladzuiger moet kiezen is er niet. Het is vooral afhankelijk van of je het blad ergens heen kunt blazen, zoals naar een composthoop of in het bos. Is dit niet het geval en wil je het blad in de GFT-bak kunnen doen, dan is het beter om te kiezen voor een bladzuiger. Als het dan gaat om de krachtbron, dan kun je het beste kijken naar hoe groot je tuin is en of het blad zit vastgeplakt aan de grond. Kom je er nog steeds niet helemaal uit en wordt je omver geblazen door het grote aanbod aan bladblazers en bladzuigers? Neem dan contact met ons op en we geven je vrijblijvend advies!