Tips

Waarom je je gazon zou moeten mulchen

Waarom je je gazon zou moeten mulchen

Mulchmaaien, het is een opkomend fenomeen onder veel mensen met een grasmaaier, maar wat is het precies en is het ook goed voor jouw gazon? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over mulchen en hoe jij dit zelf kunt gaan doen.

Waarom je je gazon zou moeten mulchen

Wat is mulchen?

Allereerst ben je vast benieuwd wat mulchen precies is. In het geval van grasmaaien betekent mulchen dat je het gras dat je maait versnipperd en op je gazon laat liggen. Dit is heel gezond voor je gazon, want dit versnipperde gras werkt als een soort beschermlaag voor de grasmat. Deze beschermlaag beschermt het gras tegen extreme regen en koud weer. Bovendien zorgt de beschermlaag er ook voor dat mos en onkruid nauwelijks kans maken. Van mos en onkruid zul je dankzij mulchen dus geen last meer hebben in je gazon.

Een gezonde grasmat dankzij mulchen

Dat mulchen goed is voor je gras is ook wetenschappelijk bewezen. Uit een onderzoek van de universiteit voor bodemcultuur van Wenen is namelijk met behulp van een experiment bewezen dat mulchen je gras ook echt gezonder maakt. In het experiment hebben ze twee grasvelden van beiden 1000 m² parallel naast elkaar verzorgd. Het ene grasveld werd netjes gemaaid en bemest. Het andere grasveld werd juist gemulcht. Wat bleek? Het gras dat was gemulcht was een stuk groener en dichter van structuur. Ook bleek dat mulchen beter werkt dan viermaal per jaar het gras bemesten. Daarnaast komt de hoeveelheid gras dat je overhoudt van mulchen perfect overeen met de behoefte van het gazon.

Waarom je je gazon zou moeten mulchen

Mulchen ook voor mensen zonder groene vingers

Naast de voordelen die mulchen heeft voor het gazon, heeft het ook nog eens voordelen voor jou zelf. Wist je bijvoorbeeld dat iedere vierkante meter gazon zorgt voor anderhalf tot twee kilo maaisel per vierkante meter? Door je gazon te mulchen heb je dit afval niet meer. De groene container zit hierdoor dus veel minder gauw vol. Ook hoef je dankzij het mulchen je gazon niet meer te bemesten. Het versnipperde maaisel dat je van mulchen overhoudt is namelijk al een zeer goede voeding voor het gras en daardoor is bemesten overbodig geworden.

Hoe maai je jouw gazon?

Hoe ga je van start met mulchen?

Oké, genoeg over de voordelen. Hoe ga je van start met mulchen? Allereerst zul je jouw machine geschikt moeten maken voor mulchen. Als je een robotmaaier hebt, dan hoef je niets te doen. Deze mulcht het gras namelijk sowieso al. Heb je een grasmaaier of zitmaaier, dan moet je misschien nog een mulchkit kopen. Dit is een kit die bestaat uit een maaimes en een inzetstuk. Het maaimes zorgt ervoor dat het gras tot hele fijne stukjes worden gemaakt en het inzetstuk voorkomt dat het gras in de opvangbak terecht komt. Als je de mulchkit bevestigt op jouw machine, dan kun je in principe van start gaan.

Nog enkele tips voordat je gaat mulchen

Als je gaat mulchen, dan hebben we hieronder nog enkele tips voor je die je kunnen helpen bij het op een juiste manier mulchen van je gazon:

  1. Mulchmaai het gazon vaker dan je zou doen met een reguliere maaibeurt. Hierdoor krijg je nog fijnere stukjes gras, wat gezond is voor je gazon.
  2. Maai maximaal een derde deel van de hoogte van het gazon voor een optimaal resultaat.
  3. Werk met het hoogste toerental van de maaimachine. Dat betekent dat je je gashendel helemaal open draait.
  4. Zorg ervoor dat je maait met goed geslepen messen.
  5. Controleer regelmatig de maaibehuizing van de machine en verwijder eventuele maairesten.
  6. Zorg ervoor dat de banen die je maait met elkaar overlappen.
  7. Maai hoog gegroeid gras in verschillende beurten.
  8. Varieer van maairichting, want zo kan de machine het gras beter vastgrijpen en het maaisel gelijkmatiger verdelen over het gazon.

Even alles op een rijtje

Zoals we hebben gezegd in dit artikel heeft het mulchen van je gazon veel voordelen. Het zorgt ervoor dat je gazon een stuk gezonder is en er ook verzorgder uitziet. Daarnaast heeft het ook voordelen voor jou zelf, omdat je minder werkt hebt aan het gazon-onderhoud. Als je wil beginnen met mulchen, dan heb je in veel gevallen een mulchkit nodig. We hopen dat je met dit artikel geholpen bent en nu fanatiek aan de slag kunt gaan met het mulchen van jouw eigen gazon!

Bekijk alle grasmaaiers met mulchfunctie