Tips

Welke hogedrukreiniger heb je nodig?

Welke hogedrukreiniger heb je nodig?

Een hogedrukreiniger kiezen die bij jouw eisen en wensen passen kan best lastig zijn. Ze zijn er immers in veel soorten en maten. Kies je er één van Kärcher, Stihl of Stiga? En hoe krachtig moet je hogedrukreiniger dan zijn? Heb je nog bepaalde essentiële accessoires nodig, of kun je toe met de standaarduitvoering? Kortom: genoeg vragen. Gelukkig hebben wij de antwoorden. In dit artikel zullen we uitleggen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een nieuwe hogedrukreiniger. We zetten alle belangrijke specificaties op een rijtje, zodat de keuze voor jou een stukje makkelijker wordt.

Welke hogedrukreiniger heb je nodig?

Warm of koud water?

Een belangrijke eigenschap van een hogedrukreiniger is of deze alleen met koud water kan reinigen of dat het water ook verwarmd kan worden. Een hogedrukreiniger reinigt eigenlijk altijd al een stuk beter dan een gewone tuinslang, maar voor écht hardnekkig vuil, moet er soms nog een schepje bovenop. Een warmwater-hogedrukreiniger is namelijk in staat om veel hardnekkiger vuil te verwijderen dan een gewone koudwater-hogedrukreiniger. Dat komt omdat aangekoekt vuil of vet makkelijker loslaat onder een hogere temperatuur. Hierdoor wordt het resultaat van jouw reinigingsklus een stuk beter. Echter, aan een warmwater-hogedrukreiniger zit vaak wel een prijskaartje en niet iedereen heeft een dergelijke reiningingsmachine nodig. Kijk daarom kritisch naar hetgeen wat je wilt gaan reinigen en of hierbij sprake is van hardnekkig vuil. Is dat niet het geval? Dan kun je waarschijnlijk ook prima toe met een koudwater-variant.

4 veelgestelde vragen over een Stiga hogedrukreiniger

Hoeveel waterdebiet heb ik nodig?

Een andere belangrijke eigenschap van een hogedrukreiniger is het waterdebiet of het aantal bar; hoe meer waterdebiet, hoe grondiger de hogedrukreiniger reinigt. Voor de hoogte van het waterdebiet, kun je doorgaans de volgende richtlijnen aanhouden:

  • 110 bar (360 ltr/u): geschikt voor het reinigen van je fiets, tuingereedschap en terrassen tot 20 vierkante meter.
  • 120 bar (380 ltr/u): geschikt voor het reinigen van je motorfiets, tuinhek of terrassen tot 25 vierkante meter.
  • 130 bar (420 ltr/u) : geschikt voor het reinigen van een motorfiets, kleine auto en terrassen tot 30 vierkante meter.
  • 145 bar (500 ltr/u): geschikt voor een grote auto, stenen muur of trap en geschikt voor terrassen tot 40 vierkante meter.
  • 180 bar (600 ltr/u): geschikt voor bijna alle reinigingsklussen en voor terrassen tot 60 vierkante meter.
4 veelgestelde vragen over een Stiga hogedrukreiniger

Krachtbron van een hogedrukreiniger

Veruit de meeste hogedrukreinigers werken elektrisch, dus met een stekker. Dat heeft als voordeel dat ze makkelijk te gebruiken zijn. In sommige gevallen is het echter handig dat de machine ook werkt zonder stekker; als er simpelweg geen stopcontact in de buurt is. In zo’n geval kan het beter zijn om te kiezen voor een variant op benzine of diesel. Bij veel warmwater-hogedrukreinigers is het overigens ook zo dat als je de warmwater-functionaliteit wilt gebruiken, de machine sowieso werkt in combinatie met een dieselmotor. Zonder diesel kun je anders alleen de machine met koud water gebruiken.

Hoe was je een auto met een hogedrukreiniger?

Welke accessoires heb je nodig?

In principe kun je toe met de basisuitvoering van een hogedrukreiniger, maar er zijn tal van accessoires verkrijgbaar die het werk een stuk gemakkelijker kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een schuimlans om je voertuig in te zepen. Hierbij heb je uiteraard ook de juiste reinigingsmiddelen nodig. Ook is het vaak mogelijk om een andere spuitlans of spuitpistool op de hogedrukreiniger te bevestigen. Ten slotte zijn er ook diverse accessoires voor het reinigen van een terras. Kortom: genoeg om jouw reinigingsklus naar een nog hoger niveau te tillen.

Een greep uit ons assortiment